MRI je kratica angleškega izraza Magnetic Resonance Imaging. Gre za diagnostično preiskavo s pomočjo naprave, ki v osnovi deluje s pomočjo ogromnega magneta, radijskega valovanja in računalniške tehnologije. Za slikovno ponazoritev je tale razlaga na YouTube-u dober vir.

Hitra dejstva o magnetni resonanci

Prva slika z MR je bila narejena šele 49 let nazaj, prvo uspešno slikanje pa je bilo opravljeno leta 1977. Od takrat je slikanje z MR ena najpogosteje uporabljenih in zanesljivih diagnostičnih metod.

Je bolj varna in natančna metoda od njej sorodnih postopkov kot so rentgen in CT, saj ni radioaktivnega sevanja in bolj natančno loči med snovmi v našem telesu (med mehkim tkivom, kostmi in mišicami). Rentgen je bolj za kosti, MR pa za mehko tkivo.

Zakaj je potrebno redno spremljanje glave pri multipli sklerozi?

MRi glave se opravlja pri diagnosticiranju in spremljanju napredovanja multiple skleroze.

Na magnetnoresonančni sliki naših možganov se pokažejo območja, kjer je MS povzročila škodo – vnetna žarišča se imenujejo lezije. Če se število lezij povečuje skozi leta, pomeni, da določeno zdravljenje ni učinkovito in je potrebno terpijo menjati.

MRi glave se pri osebah z multiplo sklerozo izvaja s kontrastnim sredstvom. 

Barvilo oziroma kontrastno sredstvo se aplicira na polovici postopka. Če kontrastno sredstvo lezijo obarva, pomeni, da je aktivna. Če je lezija aktivna, pomeni, da se je naša pošast prebudila in da se je bolezen ponovno zagnala (prišlo je do zagona bolezni).

Kaj je dobro, da veš pred prvim pogledom?

Pri kroničnih boleznih kot je multipla skleroza je svetovano, da preiskavo opravljaš na isti napravi, če se le da, da pride do manjših odstopanj pri primerjavi slik.

magnetna resonanca, prvi pregled

Tu je opisan približen postopek, ki se bo verjetno od ustanove do ustanove malce razlikoval, a v osnovi gre za zelo podobno izkušnjo:

  1. Nič se bat. Postopek ne boli.
  2. Za primer magnetne resonance glave se uležeš na hrbet, čez glavo ti poveznejo kletko, zaradi katere te lahko malce stisne pri srcu, a ni nič hudega – odmisli jo, zapri oči.
  3. Dobiš tudi čepke za ušesa ali pa kar slušalke. Notri v mašini je namreč glasno. Če imaš srečo, ti v slušalke nekje celo spustijo glasbe (ne bom pozabila glasbe Michaela Bubbleja leta nazaj, ko sem na UKC Ljubljana po hodnikih do radiološkega oddelka pristrašila ob pol polnoči zvečer).
  4. Priporočam zelo lahka in udobna oblačilca, modrček naj bo športnega duha, da se le odpravi možnost žičnatih vsiljivcev, ki so prepovedani – na to te opozorijo še preden prideš na dogovorjen termin). Spodaj imej oblečene pajkice ali trenirko, ker v gatkah in najlonkah ni prijetno ležati tam na hrbtu.
  5. Na polovici ti v žilo vbrizgajo kontrastno sredstvo (že prej ti v žilo namontirajo kanalček). Če imaš slabe žile, en dan prej dobro hidriraj, da so žile pripravljene na vbod.
  6. Pred samim postopkom pa ni pametno prav veliko piti. Preiskava lahko traja tudi uro (po mojih zadnjih izkušnjah od 30 do 40 minut) in če te prime na stranišče, v tisti mašini nimaš kam 🙂 .
  7. Dobra volja je najbolja – sprosti se, lahko malo zadremaš. Če imaš pa res hud strah pred zaprtimi prostori, ampak res hud strah, mislim, da lahko zaprosiš tudi za narkozo.
  8. Saj res! V koronskih časih moraš nositi še obrazno masko – a ne katerokoli, dajo ti jo kar oni. Takšno, ki nima žičke, da ne bi motila magnetnega valovanja.
  9. Ta dan po preiskavi čutiš malce omotičnosti (zaradi kontrastnega sredstva). Jaz sem zdaj kar vedno zaspana, tako da si tisti dan vzamem na off.

Izvid mojega zadnjega magnetnoresonančnega slikanja

Na izvide sem čakala dva do tri tedne. Povedali so mi, da morajo zagnati še primerjavo s prejšnjimi slikami, morda bo zato trajalo malce dlje. Magnetno resonanco že nekaj let opravljam v SB Celje, saj je čakalna doba precej kratka, poleg tega pa imajo tehnologijo 3D.

Ni me bilo strah. Načeloma se že dlje časa počutim približno enako – z vsakodnevnimi borbami in nevšečnostmi, ki jih je multipla skleroza pač vnesla v moje življenje, a resnega poslabšanja nisem občutila.

Ker je slikanje vseeno pomembno za spremljanje bolezni in ali moje zdravljenje z zdravilom Lemtrada iz leta 2018/2019 še vedno deluje, sem bila predvsem radovedna.

V izvidu je po pričakovanjih pisalo, da sprememb ni opaziti. Novih lezij ali aktivnih novih lezij ni videti. In to je pravzaprav vse, kar kot oseba z multiplo sklerozo želiš! Ni poslabšanja, zdravilo je očitno dobro učinkovalo, da sem že skoraj 5 let brez poslabšanja bolezni (brez zagona).

Multipla skleroza v tem času ni napredovala. Še vedno jo imam pod kontrolo. Veselje! Pa vendar – še vedno je v moji glavi, še vedno je v mojih rokah, nogah in ravnotežnem sistemu. Še vedno čutim njene posledice preko simptomov, s katerimi me spremlja vsak dan.

Celo blago izboljšanje je opaziti, so zapisali. Dober izvid pomeni tudi, da očitno nekaj že delam prav … Kaj je to?

Mirror selfie white cane
Darja je v kabini pred pregledom hitro naredila selfie.

Sem kaj spremenila? Mišljenje, prehrano?

Ne, ne, nikakor. Moje doživljanje sveta ostaja nespremenjeno, drži se me že dolgo. Prehrana je celo bolj razpuščena kot včasih, vse se znajde na mojem krožniku, najraje pa bele žemljice, ocvrti piščančji medaljoni in kozarec vina (pa ker sem zagovornica ravnovesja, tudi veliko zelenjave, sadja in D-vitamina v kapsulah!).

Po letu 2020 sem zaživela precej brezstresno. Najprej zahvaljujoč zaporednim zaprtjem zaradi korone, življenja doma in dela od doma, potem pa še dejanske odločitve, da je delo od doma tisto, kar je pisano na mojo multiplosklerozno kožo. Vem da nima vsak te sreče, a kričim v vesolje: iztiri malo iz svoje orbite, če že planet Zemlja ne.

Kaj se bo zgodilo zdaj?

Prav nič.

Še vedno bom borbala vsak korak, še vedno se bom trudila s tem, da zjutraj vstanem, si naredim zajtrk in se preselim v svoje čudovite pisarniške prostore.

Še vedno me bo zvečer napadla pošast s svojim krčenjem, zategovanjem stopal in nemirnimi nogami.

Še vedno bom na dan za mano pogledala kot na super dan, pregledala, kaj sem naredila (in česa nisem) in se veselila prihodnjega dne. Ki bo najbrž pritimač podoben preteklemu, a vseeno!

Na koncu bo bistvo naslednje: 

V mojem svetu ne bo odrekanja, v mojem svetu bo vladalo ravnovesje med enim in drugim. Med gibanjem in počitkom. Med skokom na vrečko nezdravega iz McDonald’sa in v skledo solate. Med odkritim lenarjenjem na kavču in marlljivim tapkanjem po tipkovnici. Med hedonističnim razvajanjem in kolesarjenjem po goricah in ravnicah. Se temu reče uživanje? Uživanje življenja?

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: